Egészség, gyógyulás
azegész családnak!

Az Ön sorszáma nálunk
mindig

Vérvételi eredmények 24 órán belül, vérvétel Szentendrén és Budapest

VÉRVÉTEL GYIK

Kedves Pácienseink! Az alábbiakban néhány gyakran előforduló, laborvizsgálatokkal és a vérvétellel kapcsolatos kérdésre szeretnénk választ adni.

 

Vérvétel éhgyomorra?

A vérvétel általában éhgyomorra történik. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy vérvétel előtt nem ihat. Az utóbbi kutatások alapján javasolható egy pohár (szénsavmentes) víz elfogyasztása.  Egyes esetekben, például speciális hormonszint vizsgálatoknál, a reggeli gyógyszerek bevétele előtt célszerű a vérvételt elvégeztetni, mivel a gyógyszer módosíthatja a laboreredményeket. Amennyiben Ön véralvadásgátló szereket szed, vagy vérzékenységben szenved, ezt mindenképp jelezze a vérvétel előtt. Bővebben a Felkészülés vérvételre oldalunkon talál.

Vérvétel előtt kávé?

A vérvizsgálatok jelentős része éhgyomorra történik, de például a vírusszerológiai vizsgálatokhoz nem szükséges éhgyomorra érkezni, akár kávét is fogyaszthatunk vérvétel előtt.

Mi az a középsugaras vizelet?

Vizeletvizsgálathoz a reggeli első vizeletmintájára van szükség. Alapos tisztálkodás után a vizelet első, kis mennyiségét a WC csészébe engedjük, azután kb-0,5-1 dl vizeletet a mintavételi edénybe ürítünk, majd a maradékot szintén a WC csészébe. Ez gyakorlatilag a középsugaras vizeletminta, hisz előtte egy kis vizelettel "átöblítettük" a húgycsövet.
Ügyeljen a mintavételi edény tisztaságára.

Mi is az a HPV?

A HPV azaz humán papillóma vírusról ide kattintva kaphat bővebb felvilágosítást.

Félek a vérvételtől!

Sokan félnek vagy elgyengülnek a vérvételtől, ami egy teljesen normális, természetesen egyénfüggő reakció.  Ammenyiben ilyen aggodalmai lennének, jelezze nekünk, ekkor célszerű fekvő helyzetben végezni a vérvételt. Hunyja le a szemét és koncentráljon valami kellemesre. Azt fogja észrevenni, hogy már túl is van rajta, és nem volt sokkal fájdalmasabb, mint egy szúnyogcsípés, ha szakavatott kezek végzik :)

Sokan kérdezik (többnyire hölgyek :),ha vérvételre jönnek, miért olyan fontos megadni a pontos születési dátumot?

A kor minden egészségügyi vizsgálat esetén fontos, így van ez a laborvizsgálatok esetében is. A vérvételi eredmények, életkoronként eltérőek. laboratóriumi eredményeink, a vérvétel és vizeletvizsgálat referenciaértékeit is az életkor alapján kell beállítani. Más-más értékek érvényesek, pl. vérünk koleszterinszintje életkorfüggő, ugyanígy pl. idősebb emberek hormon és vérkép referenciaértékei is.

A vérvételre, laborvizsgálatra való felkészülésről bővebben ide kattintva olvashat.

Cookie

Oldalunk cookie-kat használ, a felhasználói élmény folyamatos fejlesztése érdekében.