Egészség, gyógyulás
azegész családnak!

Az Ön sorszáma nálunk
mindig

Vérvételi eredmények 24 órán belül, vérvétel Szentendrén és Budapest

Teljes vizelet Vizeletvizsgálatok

A vizelet színének, szagának, üledékének vizsgálata egyidős a klasszikus európai, hippokráteszi alapokon nyugvó gyógyászat elterjedésével.

Feltételezhető, hogy a vizelet színének, szagának, üledékének, vizsgálata egyidős a klasszikus európai, a hippokráteszi alapokon nyugvó gyógyászat elterjedésével.
A középkori orvosok meg is kóstolták a vizeletet, így diagnosztizálták például a cukorbetegséget. (A diabetes mellitus magyarul „mézédes átfolyás”-t (cukorvizelést) jelent.)
A vizeletüledék vizsgálatát a mikroszkóp felfedezése tette lehetővé a XVI. században.
 

Mikor van szükség vizeletvizsgálatra?

-    ha a vizeletürítés gyakorisága, a vizelet mennyiség változik,
-  ha vizeléssel kapcsolatos szokatlan, kellemetlen tünetek (fájdalom, csípő, égő érzés stb.) jelentkeznek,
-    ha a vizelet színe, átlátszósága megváltozik,
-    hasi fájdalom, ismeretlen eredetű láz esetén,
-    szemhéjon, illetve egyéb helyeken jelentkező vizenyő kialakulásakor,
-    nagyfokú sápadtság (vérszegénység),
-    csecsemők elhúzódó sárgasága, illetve gyermekkorban szinte minden nem típusos tünet esetén.
Mit vizsgálunk?
Vizeletvizsgálat alatt a tesztek olyan csoportját értjük, amely a vizelettel ürített különböző vegyületek kimutatására és mennyiségi meghatározására képes, beleértve a normális vagy rendellenes anyagcsere-működés végtermékeit, valamint a leváló sejteket vagy sejttörmelékeket, valamint baktériumokat.
A teljes vizeletvizsgálat három, jól elkülöníthető szakaszból áll:

    1. fizikai tulajdonságok vizsgálata, amely magába foglalja a szín, a zavarosság és a fajsúly meghatározását;
    2. kémiai vizsgálatok, amelyekkel több olyan vegyület jelenlétét vizsgálják, amelyek értékes információt szolgáltathatnak az egészségre, illetve betegségre; és
    3. mikroszkópos vizsgálat, amellyel azonosíthatók és megszámolhatók a vizeletben lévő sejtek, az úgynevezett cilinderek, a kristályok vagy más komponensek (pl. baktériumok, nyák).


Hogyan történik a mintavétel?

Az általános vizeletvizsgálatra bármikor ürített vizelet alkalmas. A legjobb azonban a reggeli első vizelet, mivel ez a legkoncentráltabb, és így ez jelzi legnagyobb valószínűséggel a rendellenességeket. A vizelet ürítése előtt alaposan meg kell tisztítani, le kell mosni a húgycső környékét, mert a környező bőrfelületről (különösen nők esetében) baktériumok és különböző sejtek kerülhetnek szennyezésként a vizeletbe.


A vizelet ürítésekor az első részt a WC-be kell üríteni, majd 30-40 ml-t kell engedni egy tiszta vizeletes pohárba, majd a többit ismét hagyni kell a WC-be ürülni. A vizeletgyűjtésnek ezt a módját hívják középsugaras vizeletgyűjtésnek.

Vizelettenyésztés

Fontos!  Vizelettenyésztéshez mindenképpen steril vizeletespohárra van szükség, illetve középsugaras vizeletre. Steril vizeletespoharat patikákban lehet vásárolni, illetve vérvételi pontjainkon, rendelési időben kérhet ilyet. A minta levételénél fokozottan kell ügyelni a sterilitásra!

A mintavételezés előtt javasolt a genitáliák környékének  előzetes lemosása, megtisztítása. A vizeletminta vételére bármely napszak alkalmas, de vegye figyelembe, hogy a vizeletmintát célszerű minél előbb a laborba juttatni. Addig is célszerű lehetőleg alacsony hőmérsékletet tartani (Nem fagyasztjuk!!)

Cookie

Oldalunk cookie-kat használ, a felhasználói élmény folyamatos fejlesztése érdekében.