Egészség, gyógyulás
azegész családnak!

Vérvételi eredmények 24 órán belül, vérvétel Szentendrén és Budapest

Ételintolerancia

Pár nap alatt megtudhatja, mely élelmiszerekre intoleráns. Ételintolerancia vizsgálataink 46, 108 és 221 élelmiszert tartalmazó csomagokban.

Az étel-intolerancia és az ételallergia közötti legfontosabb különbség, hogy míg az ételallergia által kiváltott tünetekért minden esetben az immunrendszer tehető felelőssé, addig az ételintolerancia tüneteit az emésztőrendszer okozza.

Táplálék intolerancia tesztek

A vérvizsgálat során az élelmiszerek ellen termelődött IgG típusú antitestek mennyisége kerül meghatározásra. Az ételintolerancia vizsgálatok árait árlistánkban találja.


Táplálék intolerancia csomag 46 élelmiszer vizsgálatával

A Táplálék intolerancia vizsgálat 46 féle élelmiszer okozta érzékenységet mutat ki, és eredményeként pozitív, enyhén pozitív vagy negatív reakció állapítható meg. A vizsgálat során színreakció alapján történik a leolvasás, nem derül ki pontosan az ellenanyag mennyisége, de nagyon jó, tájékoztató jellegű vizsgálat.

  >minta lelet<


A Táplálék intolerancia csomag 108 élelmiszer vizsgálatával

A laborvizsgálat 108 féle ételérzékenységet mutat ki, és számszerűen meghatározza az érzékenység mértékét, objektívebb, érzékenyebb.

  >minta lelet<


A Táplálék intolerancia vizsgálat 221 élelmiszer vizsgálatával

A vizsgálat 221 ételérzékenységet mutat ki, a legnagyobb intolerancia teszt a hazai labor palettán; számszerűen meghatározza az érzékenység mértékét, objektívebb, érzékenyebb. Most ingyenes dietetikai tanácsadással.

  >minta lelet<


Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezen tesztek során a mintavétel előtti 3-4 hétben elfogyasztott élelmiszerekkel szemben termelődött IgG típusú ellenanyagok mennyiségét mérjük. Az ezen idő alatt nem fogyasztott élelmiszerek negativitása nem jelenti azt, hogy azzal az étellel szemben nincs intoleranciája. Ha pl. Ön azt gondolja, hogy glutén-érzékeny, emiatt hetek-hónapok óta nem fogyasztott glutént, akkor a gluténnal szemben nem lesz immunválasz, tehát fals negatív eredményt kapunk.
A vizsgálat eredménye akkor lesz pontos, ha nem diétázik, mindenből enni kell egy kicsit, legalább 3-4 hétig, hogy mérni tudjuk a szervezete reakcióját (kivéve azt, amire bizonyítottan allergiás, pl. tojásfehérje, tejfehérje, mogyoró, stb.) Kiegyensúlyozott, változatos étrend mellett nem kapunk álnegatív eredményt. Természetesen, ha valamely élelmiszer elfogyasztása után egyértelműen heves panaszai, tünetei vannak, akkor azt az élelmiszert ne fogyassza!
Továbbá:
A szteroidok és immunszupresszáns gyógyszerek, melyeket például autoimmun betegségeknél írnak fel, befolyásolhatják a Táplálék intolerancia (46),(108) és (221) tesztek eredményeit.
A 3 év alatti gyermekeknél nem javasoljuk a táplálék (étel- vagy élelmiszer intolerancia) intolerancia tesztek elvégzését, mivel immunrendszerük még nem fejlődött ki megfelelően.
Terhesség alatt sem javasoltak az említett tesztek végzését, mert a magzat fejlődő immunrendszere befolyásolhatja az anya ételreakcióit.

 

Táplálék intolerancia (ételintolerancia) vizsgálati paneleink összetevőit az alábbi menüpontok megnyitásával nézheti meg.

Ételintolerancia 46-os panel letöltése
Ételintolerancia 108-as panel letöltése
Ételintolerancia 221-es panel letöltése

tejcukor érzékenység, laktózintolerancia, ételintolerancia kimutatása, vizsgálat, vérvétel, laborvizsgálatok

Ételallergia vagy étel-intolerancia?

A legtöbb embernek gondjai vannak az étel-intolerancia és az ételallergia megkülönböztetésével, ezért sokan tévesen hiszik azt magukról vagy családtagjaikról, hogy ételallergiások.

Mi a különbség?

Az étel-intolerancia és az ételallergia közötti legfontosabb különbség, hogy míg az ételallergia által kiváltott tünetekért minden esetben az immunrendszer tehető felelőssé, addig az étel-intolerancia tüneteit az emésztőrendszer okozza. Az ételallergia funkciós változásokat hoz létre a célszervekben az allergén étel fogyasztása esetén.

Az ételintolerancia tehát nem ételallergia!

Az ételallergia heveny immunválaszt vált ki, amint egy falat allergizáló ételt elfogyaszt a beteg: az arc, a torok azonnal vagy rövid időn belül megduzzadhat, csalánkiütés, viszketés, hasfájás, hányinger alakulhat ki, nehézlégzés, szédülés, ájulás is bekövetkezhet, súlyos esetekben anafilaxiás sokk is lehet a következmény, ami a légutak szűkülete, a vérnyomásesés, valamint a gyors szívdobogás következtében akár életveszélyt is okozhat.

Ezzel szemben az ételintolerancia tünetei nem azonnal, hanem órákkal vagy akár több nappal az adott alapanyag vagy étel elfogyasztása után jelentkeznek, leggyakrabban puffadás, gyomorbántalmak, bélpanaszok, hasmenés vagy székrekedés, olykor bőrproblémák vagy fejfájás formájában.

A tünetek súlyossága pedig - eltérően az ételallergiától - függ az elfogyasztott étel mennyiségétől is.

Mivel a negatív hatás nem azonnali, a mindennapokban nehéz rájönni az ételintolerancia ok-okozati összefüggéseire. A tejre például lehet valaki allergiás, ekkor a tejfehérje (kazein) vált ki allergiás reakciót. Ugyanakkor, akinél egy allergiavizsgálat nem mutatja ki a tejallergiát, az is lehet beteg a tejtől, ha ételintoleranciája van, ez esetben ugyanis a tejfehérjét az emésztőrendszere nem tudja megfelelően lebontani, s erre a fehérjére ellenanyag képződése kezdődik meg.

A tejcukorra (laktóz) is sokan érzékenyek.

Ezeknél az embereknél, ha tejet fogyasztanak, az elfogyasztott mennyiségtől függően megjelennek az ételintolerancia tipikus tünetei: haspuffadás, hasmenés, hasfeszülés, görcsölés, stb. Ebben az esetben enzim hiány (laktáz) felel a kialakult tünetekért. Ez ételintolerancia. Az ételintolerancia immunglobulin G (IgG) ellenanyag-vizsgálattal a vérből kimutatható. Az ételintoleranciát gyógyítani nem lehet, viszont a laboratóriumi vizsgálati eredmények nyomán összeállított diéta - tehát a panaszt okozó ételek, alapanyagok elhagyása - gyógyszeres kezelés nélkül is megszüntethet akár évek óta fennálló problémákat is.

A diéta kialakításánál ajánlott dietetikus szakember segítségét is kérni.

A már széles körben ismert lisztérzékenység is ételintolerancia, azonban a köztudatban ma még nincs benne, hogy nemcsak a gabonaszármazékok vagy a tejtermékek, hanem sok más „gyanú felett álló” élelmiszer is okozhat kimutatható szervi elváltozások nélküli emésztési panaszokat.