Egészség, gyógyulás
azegész családnak!

Vérvételi eredmények 24 órán belül, vérvétel Szentendrén és Budapest

VÉRVÉTELI GYIK

Kedves Pácienseink! Az alábbiakban néhány gyakran előforduló, laborvizsgálatokkal és a vérvétellel kapcsolatos kérdésre szeretnénk választ adni.

Vérvétel éhgyomorra?

A vérvétel általában éhgyomorra történik. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy vérvétel előtt nem ihat. Az utóbbi kutatások alapján javasolható egy pohár (szénsavmentes) víz elfogyasztása.  Egyes esetekben, például speciális hormonszint vizsgálatoknál, a reggeli gyógyszerek bevétele előtt célszerű a vérvételt elvégeztetni, mivel a gyógyszer módosíthatja a laboreredményeket. Amennyiben Ön véralvadásgátló szereket szed, vagy vérzékenységben szenved, ezt mindenképp jelezze a vérvétel előtt. Bővebben a Felkészülés vérvételre oldalunkon talál.

Vérvétel előtt kávé? ( kávé ivás vérvétel előtt )

A vérvizsgálatok jelentős része éhgyomorra történik, de például a vírusszerológiai vizsgálatokhoz nem szükséges éhgyomorra érkezni, akár kávét is fogyaszthatunk vérvétel előtt. Szomjazni nem kell, tehát a vérvétel előtt (szénsav mentes) vizet nyugodtan ihatunk.

Mi az a középsugaras vizelet?

Vizeletvizsgálathoz a reggeli első vizeletmintájára van szükség. Alapos tisztálkodás után a vizelet első, kis mennyiségét a WC csészébe engedjük, azután kb-0,5-1 dl vizeletet a mintavételi edénybe ürítünk, majd a maradékot szintén a WC csészébe. Ez gyakorlatilag a középsugaras vizeletminta, hisz előtte egy kis vizelettel "átöblítettük" a húgycsövet.
Ügyeljen a mintavételi edény tisztaságára.

Mi is az a HPV?

A HPV azaz humán papillóma vírusról ide kattintva kaphat bővebb felvilágosítást.

Félek a vérvételtől!

Sokan félnek vagy elgyengülnek a vérvételtől, ami egy teljesen normális, természetesen egyénfüggő reakció.  Amennyiben ilyen aggodalmai lennének, jelezze nekünk, ekkor célszerű fekvő helyzetben végezni a vérvételt. Hunyja le a szemét és koncentráljon valami kellemesre. Azt fogja észrevenni, hogy már túl is van rajta, és nem volt sokkal fájdalmasabb, mint egy szúnyogcsípés, ha ezt szakavatott kezek végzik :)

Sokan kérdezik (többnyire hölgyek :), ha vérvételre jönnek, miért olyan fontos megadni a pontos születési dátumot?

A kor minden egészségügyi vizsgálat esetén fontos, így van ez a laborvizsgálatok esetében is. A vérvételi eredmények, életkoronként eltérőek. laboratóriumi eredményeink, a vérvétel és vizeletvizsgálat referenciaértékeit is az életkor alapján kell beállítani. Más-más értékek érvényesek, pl. vérünk koleszterinszintje életkorfüggő, ugyanígy pl. idősebb emberek hormon és vérkép referenciaértékei is.

A vérvételre, laborvizsgálatra való felkészülésről bővebben ide kattintva olvashat.

 

ÉTELALLERGIA VAGY ÉTELINTOLERANCIA?

A legtöbb embernek gondjai vannak az étel-intolerancia és az ételallergia megkülönböztetésével, ezért sokan tévesen hiszik azt magukról vagy családtagjaikról, hogy ételallergiások.

Mi a különbség?

Az étel-intolerancia és az ételallergia közötti legfontosabb különbség, hogy míg az ételallergia által kiváltott tünetekért minden esetben az immunrendszer tehető felelőssé, addig az étel-intolerancia tüneteit az emésztőrendszer okozza. Az ételallergia funkciós változásokat hoz létre a célszervekben az allergén étel fogyasztása esetén.

Az ételintolerancia tehát nem ételallergia!

Az ételallergia heveny immunválaszt vált ki, amint egy falat allergizáló ételt elfogyaszt a beteg: az arc, a torok azonnal vagy rövid időn belül megduzzadhat, csalánkiütés, viszketés, hasfájás, hányinger alakulhat ki, nehézlégzés, szédülés, ájulás is bekövetkezhet, súlyos esetekben anafilaxiás sokk is lehet a következmény, ami a légutak szűkülete, a vérnyomásesés, valamint a gyors szívdobogás következtében akár életveszélyt is okozhat.

Ezzel szemben az ételintolerancia tünetei nem azonnal, hanem órákkal vagy akár több nappal az adott alapanyag vagy étel elfogyasztása után jelentkeznek, leggyakrabban puffadás, gyomorbántalmak, bélpanaszok, hasmenés vagy székrekedés, olykor bőrproblémák vagy fejfájás formájában, a tünetek súlyossága pedig - eltérően az ételallergiától - függ az elfogyasztott étel mennyiségétől is. Mivel a negatív hatás nem azonnali, a mindennapokban nehéz rájönni az ételintolerancia ok-okozati összefüggéseire.

Például: A tej!

A tejre például lehet valaki allergiás, ekkor a tejfehérje (kazein) vált ki allergiás reakciót. Ugyanakkor, akinél egy allergiavizsgálat nem mutatja ki a tejallergiát, az is lehet beteg a tejtől, ha ételintoleranciája van, ez esetben ugyanis a tejfehérjét az emésztőrendszere nem tudja megfelelően lebontani, s erre a fehérjére ellenanyag képződése kezdődik meg.

A tejcukorra (laktóz) is sokan érzékenyek.

Ezeknél az embereknél, ha tejet fogyasztanak, az elfogyasztott mennyiségtől függően megjelennek az ételintolerancia tipikus tünetei: haspuffadás, hasmenés, hasfeszülés, görcsölés, stb. Ebben az esetben enzim hiány (laktáz) felel a kialakult tünetekért. Ez ételintolerancia.

Az ételintolerancia immunglobulin G (IgG) ellenanyag-vizsgálattal a vérből kimutatható. Az ételintoleranciát gyógyítani nem lehet, viszont a laboratóriumi vizsgálati eredmények nyomán összeállított diéta - tehát a panaszt okozó ételek, alapanyagok elhagyása - gyógyszeres kezelés nélkül is megszüntethet akár évek óta fennálló problémákat is.
A már széles körben ismert lisztérzékenység is ételintolerancia, azonban a köztudatban ma még nincs benne, hogy nemcsak a gabonaszármazékok vagy a tejtermékek, hanem sok más „gyanú felett álló” élelmiszer is okozhat kimutatható szervi elváltozások nélküli emésztési panaszokat.

Sorbanállás, beutaló nélküli vérvételek és vizeletvizsgálatok