Egészség, gyógyulás
azegész családnak!

Vérvételi eredmények 24 órán belül, vérvétel Szentendrén és Budapest

Az ekg vizsgálatról

Bejelentkezés (12 elvezetéses) EKG vizsgálatra: 06-20-984-6584

Az EKG rövidítés, az elektrokardiogram vagy elektrokardiográf kifejezésből származik. Az EKG vizsgálat egy alap (ún. non invazív) diagnosztikai eljárás, melyet általánosan a szív állapotának felmérésére, a szív ingerképző- és ingerületvezető zavarainak felismerésére, a szívizom betegségeinek kimutatására használunk.

Az EKG vizsgálat egy teljesen fájdalommentes eljárás, tulajdonképpen a test különböző részeire (kezek, lábak, mellkas) felhelyezett elektródák (színkód és anatómia szerint felhelyezve) parányi, alig érzékelhető elektromos jeleket detektálnak testünk felszínéről és ezeket vezetik be egy erre alkalmas berendezésbe, mérőműszerbe, az EKG-ba.Ezek a jelek, feldolgozás után jelennek meg a monitoron, illetve kerülnek rá egy papírszalagra. Ez a "cikcakk" (EKG görbe) szakavatott szem számára megjeleníti a szív ingerképzési vagy ingerületvezetési zavarait (ritmuszavarait),a szívizom állapotát, oxigén-ellátottságát, a szívizom esetleges vérellátási zavarát, illetve károsodás esetén annak helyét, mértékét.
Számos kórállapot mellett információt ad a kamrák méretéről, a vérnyomás, a szívműködés szabályozására adott gyógyszerek hatásáról, mellékhatásáról.

Nagyon fontos, hogy az EKG vizsgálat alatt nyugodtan feküdjünk, a mozgás, a beszéd megnehezíti, gyakran lehetetlenné teszi a vizsgálatot. Ezt nevezzük nyugalmi EKG-nak.

Vannak olyan kórállapotok, amelyeket a páciens terhelése közben (futópadon, szobakerékpáron) tudunk felfedezni, ezt terheléses EKG-nak nevezzük. Ez esetben a terhelés alatt álló szív jelei kerülnek értékelésre. Bizonyos ritmuszavarok nem észlelhetők folyamatosan, ezek véletlenszerűen nem detektálhatók, ilyenkor 24 órás EKG vizsgálatot javasolhat az orvos.
Az EKG vizsgálat önmagában természetesen nem jelent teljes biztonságot. Ez része egy átfogó orvosi vizsgálatnak, amihez hozzátartozik panaszaink ismerete, fizikális vizsgálat, és egyéb kiegészítő diagnosztikai eljárás is.

És végül: a "ragacs", amit sokan kérdeznek, tulajdonképpen csak egy vezető gél, ami az elektródák és a bőr közötti elektromos vezető kapcsolatot biztosítja, vizes bázisú gél, mely a legtöbb esetben nyomtalanul megszárad, nem hagy foltot a ruházaton. Szobahőmérsékleten tartjuk, mert meleg hatására elfolyósodik, használhatatlanná válik, tehát nem tudjuk megmelegíteni, mint ahogyan sokan kérik.

Időszakosan érdemes EKG-t csináltatnunk, (mint ahogy például sportolók, pilóták, profi sofőrök teszik, illetve gyakran kérik a jogosítványhoz, vagy sportorvosok) és annak eredményeit orvosunkkal megbeszélni, ugyanis gyakran a megelőzés vagy korai felismerés hasznos, életmentő lehet.

EKG készítése a duna-lab medical vérvételi pontjain.EKG készítése sportorvoshoz, jogosítványhoz, egészségügyi szűréshezEKG vizsgálat azonnal, várakozás nélkül, EKG jogsihoz, sportorvoshoz