Egészség, gyógyulás
azegész családnak!

Vérvételi eredmények 24 órán belül, vérvétel Szentendrén és Budapest

D-vitamin szint ellenőrzés vérvétellel

A D-vitamin szervezetünkben lévő szintjének fontossága bizonyos. Nem megfelelő szint esetén megannyi betegséggel vagy egészségügyi problémával nézhetünk szembe: depresszió kialakulása, banális fertőzésekre való hajlam, a daganatos betegségekre való hajlam

D-vitamin szint ellenőrzése vérvétellel

A D-vitamin szervezetünkben lévő szintjének fontossága bizonyos. Nem megfelelő szint esetén megannyi betegséggel vagy egészségügyi problémával nézhetünk szembe: depresszió kialakulása, banális fertőzésekre való hajlam, reumatikus gyulladások, daganatos betegségekre való hajlam növekedése, főként a mell, vastagbél, petefészek, vese és prosztata esetében. A szénhidrát és zsír anyagcsere zavarainak (metabolikus szindróma, cukorbetegség),valamint a keringési betegségek (magas vérnyomás) előfordulási arányának növekedése.

A D-vitamin (pontosabban annak D3 változata) egy kémiai anyag, cholecalcyferol néven, szteroid vegyület. Termelődése a bőrben történik, UV fény hatására. Ennek a vitaminnak másik változata ergocalcyferol (D2),növényi eredetű.

A D-vitamin aktív formája hormonális hatással és szabályzó funkcióval bír megannyi szervben.

  • Megnöveli a foszfor és kalcium felvételét az emésztőrendszerben
  • Szabályozó hatással van az immunrendszerre
  • Szabályzással van önmaga szintézisére is

Miért okoz problémát a D-vitamin alacsony szintje?

Magyarország földrajzi elhelyezkedésénél fogva, az őszi-téli hónapok napfénymennyisége alacsony, ezért nem teszi lehetővé szervezetünk (bőrünk) cholecalcyferol termelését. A nyáron elraktározott D-vitamin mennyiség nem elegendő ennek az időszaknak az „átvészelésére”. Epidemiológiai vizsgálatok igazolják, hogy a D-vitamin és metabolitjainak szintje, a felnőtt lakosság körében a normális szint alatti.

Az alacsony D-vitamin szint hatása a csont metabolizmusra

A D-vitamin és változatainak megfelelő szintje elengedhetetlen a kalcium és foszfor felvételéhez és megfelelő szinten tartásához szervezetünkben. A kalcium nem csak a csontok egyik anyaga, hanem a metabolikus sejtek működésének és egyes „jelzőrendszereinknek” is fontos összetevője. Alacsony kalciumszint esetén a szervezet a csontokat áldozza fel, a kisebb rossz taktikáját követve:

  • A PTH (parathormon) termelődését serkenti
  • Ezáltal csökkentve a 24,25-hydroxicholekalcyferol szintézisét

Az utolsó lehetőség pedig a csontok demineralizációja, kalcium elvonása. Ez az oszteoporózis – csontritkulás – kialakulására nagy hatással lehet. Gyermekek esetében, a növekedési időszakban ez a csontok deformitásához is vezethet.

A PTH (parathormon) magasabb szintjének problémája

Gyakran találkozhatunk aggódó betegekkel, akiket aggaszt megemelkedett PTH szintjük. Ennek az állapotnak gyakran nem a pajzsmirigy az oka, hanem az alacsony D vitamin szint. A tartósan alacsony D-vitamin szint a pajzsmirigy megnövekedéséhez és túlműködéséhez vezethet.

D-vitamin és meddőség, D-vitamin és PCOS

Szerepet játszhat a kóros D-vitamin hiány a női terméketlenségben?
Tényleg van szerepe az egészséges D-vitamin szintnek az ovuláció megtörténtében?

Egyre több kutatási eredmény azt igazolja, hogy a kóros D-vitamin hiány kapcsolatban áll az anovulációval (ovuláció hiányával) és így a meddőséggel. Egy meglepő Yale-tanulmány a Yale Egyetem meddőségi intézetében azt mutatta ki, hogy a meddő nők 93%-ának van nyilvánvaló, félreérthetetlenül komoly D-vitamin hiánya. Ezek közül a hölgyek közül is a legnagyobb mértékű hiánya a PCOS (policisztás ovárium szindróma) nevű állapotban szenvedő nőknek volt.

D-vitamin pótlása

Farmakológiai készítményekkel kell-e pótolni a D-vitamint? Igen!  A szakirodalom szerint 800 NE (nemzetközi egység) és 1200 NE D-vitamin (cholecalcyferol) naponta. A specialisták általában 1000 NE-t ajánlanak októbertől áprilisig azoknak, akik „napkerülők”, tehát nem élnek a nyári időszakban a természetes D-vitamin feltöltődés lehetőségével. 65 éven felüliek részére egész évben ajánlott a 1000 NE szedése, hisz a cholecalcyferol termelődése a bőrben az életkor növekedésével csökken.

A D-vitamin pótlását és annak mennyiségét mindenképpen orvossal kell megbeszélni, ugyanis a D-vitamint könnyű túladagolni, ami a kalciumszint emelkedését okozhatja a vérben. Ez fokozhatja a vesekő és epekő képződését és hasnyálmirigy gondokat is okozhat.

Egy egészséges, megfelelően táplált szervezetben általában nem találunk alacsony vitaminszinteket, tehát nincs szükség túlzott, gyakran esztelen vitamin és ásványi anyag habzsolásra. Viszont D-vitamin szintünket érdemes időszakosan egy laborvizsgálattal ellenőriztetni, ami akár egyéb hiányok és egészségügyi problémák jelzőköve is lehet.

Amennyiben úgy gondolja, hogy Önnél, vagy valamelyik családtagjánál D-vitamin hiány állhat fent, ellenőriztesse egy vérvétellel!

D3 vitamin, D2 vitamin, a legjobb D vitamin források, D vitamin hiánybetegségD-vitamin szint ellenőrzése, laborvizsgálattal, vérvétellel, D-vitamin források

Vitamin szint ellenőrzése, hiánybetegségek, vitaminhiány, D vitamin, Dvitamin, vérvétellel