Egészség, gyógyulás
azegész családnak!

Vérvételi eredmények 24 órán belül, vérvétel Szentendrén és Budapest

Jakab Zsuzsanna: többet kell befektetni az egészségmegőrzésbe

Az eddigieknél sokkal többet kell befektetni az egészségmegőrzésbe, mert ezt a területet nagyon elhanyagoltuk - mondta Brüsszelben az európai egészségügy helyzetéről rendezett szakmai tanácskozáson Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója.

Jakab Zsuzsanna: többet kell befektetni az egészségmegőrzésbeA litván EU-elnökség és az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) által közösen szervezett konferencián Jakab Zsuzsanna népegészségügyi megközelítésben, míg egy másik előadó, Yves Leterme volt belga miniszterelnök, az OECD főigazgató-helyettese közgazdasági megközelítésben foglalkozott az egészségpolitika időszerű kérdéseivel, és - mint azt a magyar szakember utóbb az MTI-nek nyilatkozva megállapította - ugyanazokra a következtetésekre jutottak.

Előadásában Jakab Zsuzsanna a 2020-ig kitekintő európai egészségstratégiáról, annak most zajló megvalósításáról szólva kiemelte: az utóbbi években nagyon sokat foglalkoztak az egészségügyi ellátórendszerekkel és azok továbbfejlesztésével.

"Ezt értelemszerűen folytatnunk kell, de nagyon elhanyagoltuk a népegészségügyi kérdéseket, a prevenciót, az egészségmegőrzést" - jelentette ki. Különösen égető teendőnek nevezte, hogy foglalkozzanak a szociális kérdésekkel, az egészségi állapot javításának "szociális determinánsaival" is. Magyarázatként kifejtette: az egészségi állapotot befolyásoló viselkedési szokásokat, így a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a testmozgást vagy annak hiányát, az étkezési szokásokat szociális tényezők befolyásolják.

"Egy lépéssel tehát lejjebb kell mennünk, és a szociális környezetet is meg kell vizsgálnunk" - mondta.

A WHO regionális igazgatója beszámolt arról, hogy ajánlásokat dolgoztak ki az európai országok számára, miként mozdítsák elő a lakosság egészségi állapotának javítását. Mint az előadásokat követő szakmai vitában megjegyezte, a WHO egyfelől arra törekszik, hogy a civil társadalom szerveződései körében partnert találjon a hosszabb távú egészségpolitikai célkitűzésekhez, másfelől viszont gyakran változó mindenkori kormányokkal kell dűlőre jutnia az egészségpolitika finanszírozásának aktuális kérdéseiben.

Kárpáti János, az MTI tudósítója,
Brüsszel, 2013. szeptember 4., szerda (MTI)