Egészség, gyógyulás
azegész családnak!

Vérvételi eredmények 24 órán belül, vérvétel Szentendrén és Budapest

Laktóz intolerancia, tejcukor érzékenység kimutatása

A laktóz intolerancia, tejcukor érzékenység, laktózérzékenység. Laktóz intolerancia (tejcukor érzékenység) az emésztőrendszer érzékenysége, amit a laktóz (tejcukor) emésztésének, feldolgozásának hiánya jellemez.

Bejelentkezés laktóz intolerancia vizsgálatra( hétfőtől péntekig 07:00 óra és 15:00 óra között: 06-20-984-6584

A laktóz intolerancia, tejcukor érzékenység, laktózérzékenység

A laktóz intolerancia (tejcukor érzékenység) az emésztőrendszer érzékenysége, amit a laktóz (tejcukor) emésztésének, feldolgozásának hiánya jellemez.

Tünetek: A laktóz intolerancia több kellemetlen tünettel jár. A vékonybélen emésztetlenül továbbhaladó tejcukor vizet vonz magához, mely híg széklethez, hasmenéshez vezethet. A tejcukrot a vastagbélben élő baktériumok bontják le végül savas vegyületekre és gázokra. (1dl tej elfogyasztásából bakteriális bontás esetén 2-3 liter gáz is fejlődhet!) A keletkező gázok és savas bomlástermékek felfúvódást, bélkorgást, bélgörcsöket, hasi fájdalmat, rossz közérzetet, émelygést, hányingert, fejfájást, székeléskor égető érzést, bőrtüneteket is okozhatnak. A tünetek a tejcukor tartalmú étel fogyasztása után fél - 2 óra elteltével jelentkeznek, és 1-2 nap után maradandó következmény nélkül megszűnnek, amennyiben az eltelt időszakban nem fogyasztottunk ismét tejcukor tartalmú ételt.

A laktóz intolerancia három főbb csoportra osztható:

  • Született laktóz intolerancia: ezzel nagyon ritkán találkozhatunk. A baba szervezete képtelen a laktáz-enzim termelésére, a panaszok már az anyatejes táplálás alatt jelentkeznek.
  • Elsődleges laktóz intolerancia: leggyakoribb formája a genetikailag kódolt (genetikai laborvizsgálattal igazolható) laktáz termelés csökkenése, hiánya. Az életkor előre haladtával fokozatosan csökkenő laktáz-szint miatt alakul ki. A gyermekkor után kezdődik, a kamaszkor végére, illetve fiatalkorban jellemző. Ebben az esetben ritkán jelenik meg a laktáz-enzim termelésének teljes hiánya, inkább egy alacsonyszintű enzimtermelés jellemzi.
  • Másodlagos, laktóz intolerancia: ebben az esetben a tejcukor érzékenység egy szerzett és visszafordítható állapot. Ilyenkor az egyén genetikailag képes ugyan a tejcukor emésztésére, de az enzim termelődését környezeti faktorok zavarják. Jellemzőit tekintve átmeneti vagy tartós fajtája ismeretes, függően a vékonybél (belső falát) károsító hatástól.

Az átmeneti tejcukor érzékenység gyakran olyan gyógyszerek szedése után jelentkezik, amelyek átmenetileg károsítják az emésztőrendszer, bélrendszer falát, úgymint: antibiotikumok, nonszteroid gyulladáscsökkentők, kemoterápiás készítmények.

A komolyabb, tehát tartós laktóz intolerancia emésztőszervi, bélrendszeri betegségek kísérőjeként jelentkezik, pl. bakteriális bélfertőzés, Crohn-betegség, lisztérzékenység (cöliákia),paraziták (bélférgek),daganatok, a bél sugárterápiával kapcsolatos sérülése, vagy emésztőrendszeri allergia miatt.

Érdekességek, statisztika a tejcukor érzékenység területi előfordulásáról:

A laktóz intolerancia nem ritka jelenség. Tulajdonképpen a laktóz érzékenység az ősi állapot, a laktáz enzim termelődésének felnőttkori fennmaradását egy kedvező hatású génváltozat (mutáció) megjelenése okozta, mely a pásztornépek körében terjedt el, mivel ez a génváltozat biztosította a tej emésztésével számukra a jó minőségű fehérje-, kalcium- és vitaminpótlást.

Az ázsiai kultúrában a rizs alapú étrend mellett a szója fogyasztása fedezi ezt a szükségletet, így náluk a tej emésztésének képessége felnőttkorra megszűnik, a felnőtt ázsiai népesség több mint 90-95%-a laktóz intoleráns. A magyar népesség nagyobb hányada képes a tej emésztésére. Hazai adatok alapján a magyar populáció körében kb. 60-65% a laktóz toleránsok és 35-40% a laktóz érzékenyek aránya.

Laktózintolerancia, érdekes adatok:

Lengyelországban például a felnőtt lakosság 20-25%-a laktóz intoleráns, Dánia lakosságának 6%-a, Görögország lakosságának 38%-a, Németországban ez az arány 15%. India (egzakt források hiányában) 75% körülire tehető. A baszkok körében az előfordulás a legalacsonyabb, itt a lakosság 0,3%-a szenved ettől a kórképtől, míg az őslakos amerikaiak között ez az arány 100%

A tejcukor-érzékenység  diagnosztizálása:

DUNA-LAB Medical rendelőiben az alábbi lehetőségek közül választhat:

A H2 kilégzési teszt
A H2 kilégzési teszt során az éhgyomri mérést követően a páciens 50 gr mennyiségű tejcukrot fogyaszt el, majd bizonyos időközönként megmérjük az általa kilélegzett levegő H2 tartalmát. Laktóz érzékenyeknél a kilélegzett levegő H2 tartalma laktóz fogyasztása után jelentősen megugrik. A jelenség oka, hogy a vastagbélbe emésztetlenül eljutott tejcukrot az ott élő baktériumok H2 gáz termelése mellett bontják.

A keletkező H2 egy része felszívódik a véráramba, majd a tüdőn keresztül távozik. A H2 kilégzési teszt ezt a hidrogént detektálja. A teszt hátránya, hogy a kimutatáshoz 50 gr laktóz fogyasztása szükséges, mely a tejcukor érzékenyek számára kellemetlen tüneteket okoz; e tünetek formája és súlyossága egyénenként változó. A teszt időtartama 3-4 óra. További probléma, hogy a teszt antibiotikumos kezelés után könnyen álnegatív eredményt ad a fennálló laktóz intolerancia ellenére, mert az antibiotikumok a vastagbél baktériumait is károsíthatják, így elmarad a diagnózis alapját adó H2 termelődés.

Ha ilyen vizsgálatra jelentkezik rendelőnkbe, kérje leírásunkat (vagy ide kattintva elolvashatja, letöltheti) a vizsgálat előtti teendőket illetően!

A H2 kilégzőtesztet 10 éves kor alatti gyermekeknél nem végezzük.

Genetikai vizsgálat vérből vagy szájnyálkahártya törletből
A laktóz intoleranciát szájnyálkahártya törletből vagy vérmintából elvégzett genetikai teszttel is ki lehet mutatni, mely a C/T-13910 és esetenként a G/A-22018 polimorfizmust vizsgálja.
A vérvizsgálathoz egy cső alvadásában gátolt vér szükséges. (vérvétel)
A szájnyálkahártya törlet minden kellemetlenség nélkül levehető, teljesen fájdalommentes.  A szájüreg belső felületéről egy kisméretű mintavételi kefe segítségével leváló nyálkahártya hámsejteket nyerünk, ezt küldjük a genetikai laboratóriumba.
A genetikai vizsgálat megbízható eredményt ad, melyet nem befolyásol gyógyszeres kezelés. Leletünk közérthető értékelést is tartalmaz, de önmagában nem alkalmas adókedvezmény igazoláshoz, csak a H2 kilégzéses vizsgálattal együtt, ami egzakt módon a klinikai tünetek jelenlétét is igazolja.

Időpont egyeztetés (hétfőtől péntekig 07:00 és 15:00 óra között) laktóz intolerancia vizsgálatra: 06 20 984 6584

Árlistánkat >>itt<< találja

Tartós betegségként  (laktóz intolerancia) való  igazoláshoz (melyet gasztroenterológusa ad ki) mind genetikai, mind a H2 kilégzési vizsgálat eredményeit csatolni kell.