Egészség, gyógyulás
azegész családnak!

Az Ön sorszáma nálunk
mindig

Vérvételi eredmények 24 órán belül, vérvétel Szentendrén és Budapest

HÍREK

A nők gyakrabban halnak meg infarktusban, mint a férfiak

Budapest, 2019. március 8., péntek (MTI)

Horváth Ildikó a nőnaphoz kapcsolódó sajtótájékoztatón a magasabb halálozási arány okaként említette, hogy a nők általában elsősorban a családra, a gyerekekre gondolnak, és panaszaikat csak későn észlelik, későn kerülnek be az ellátórendszerbe.
Hozzátette: az is problémát jelent, hogy az infarktus jeleit nem mindig ismerik fel a nők, ezért fontos, hogy a tünetek - a mellkasi fájdalom, gyomorfájás, a légszomj, a verejtékezés, fáradtságérzés - közismertek legyenek.
Beszámolt arról is, hogy február 28-ig pályázhattak a praxisok, praxisközösségek a Három generációval az egészségért elnevezésű programra.
A program keretében a család- és gyermekorvosi praxisközösségek, praxisok, illetve a fenntartó önkormányzatok 5,8 milliárd forintra pályázhattak népegészségügyi feladatok hatékonyabb ellátására, illetve prevencióra.
Tájékoztatása szerint a felhívásra csaknem 200 pályázat érkezett be a minisztériumba, az elbírálásuk folyamatban van, április 7-én hirdetik ki az eredményt. A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is fókuszáló program a tervek szerint 1,2 millió embert ér majd el országszerte - mondta az államtitkár.
Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet megbízott főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a hormonális védettség, amelyet az ösztrogén nyújt az infarktus ellen, a változás korával megszűnik. Megjegyezte, hogy ez a védettség is csak addig van jelen a hormonállisan aktív időszak során, amíg nem dohányozik valaki. Hormonálisan inaktív időszakban viszont a nők megbetegedései ugyanúgy jelentkeznek mint a férfiak esetében, az infarktus következtében a halálozás azonban magasabb. Ennek egyik oka a főigazgató szerint, hogy a nők átlagosan körülbelül 8 évvel később kapnak infarktust mint a férfiak, így a tünetek jelentkezésekor idősebbek, betegebbek. Jellemzően nagyobb arányban jelentkezik náluk a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a zsír-anyagcserezavar.
A másik ok a főigazgató szerint, hogy a nők kicsit "másként élik meg" az infarktus tüneteit napi teendőjük mellett. Az az idő, amely a mellkasi fájdalom kezdetétől a mentő hívásáig eltelik, hosszabb, mint a férfiaknál. Ennek következtében később kerül az ellátórendszerbe a beteg, és ez rontja az életkilátásokat.
Hangsúlyozta: aki észleli a tüneteket, ne a háziorvost, az ügyeletet keresse fel panaszaival, hanem azonnal hívjon mentőt, hogy egyenesen az egyik infarktusos eseteket ellátó központba kerüljön.
Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy az infarktus tünetei már fiatal nőknél is jelentkezhetnek. "Komolyan kell venni a nőket, ha panaszkodnak" - mondta. Hozzátette: az észlelést az is nehezíti, hogy a nőknél nem biztos, hogy a baj erős mellkasi fájdalommal jár, előfordulhatnak kevésbé egyértelmű tünetek is, így az émelygés, hányinger, rossz közérzet is előjele lehet a szívproblémának.


Kijev, 2018. január 15., hétfő (MTI) - Ukrajna egyre több régiójából jelentenek újabb kanyarós fertőzéseket, a délnyugati Csernyivci megyében már csaknem ötszáz esetet jegyeztek fel, a fővárosban, Kijevben csak az év eleje óta 87-en, többségükben kisgyermekek betegedtek meg a veszélyes vírustól - közölte hétfőn az UNIAN ukrán hírügynökség állami egészségügyi központok adataira hivatkozva.


    A fertőzés főként a gyermekeket és a fiatal, huszonéves felnőtteket érinti. A fővárosban megbetegedettek 46,5 százaléka 5-9 év közötti kisgyermek. A 87 fertőzött közül 44-en szorulnak kórházi ápolásra, közülük 31 gyermeket és egy felnőttet az intenzív osztályon ápolnak. Kijevben csak a múlt hétvége során húsz gyermek betegedett meg,
    A nyugat-ukrajnai Lviv megyében az év első két hetében már 75-en fordultak orvoshoz kanyaróra utaló tünetetekkel. Tavaly egész évben összesen 114 kanyarós megbetegedést regisztráltak a megyében, ebből 50-et decemberben. A szomszédos Ternopil megyében januárban 65-en betegedtek meg kanyaróban.
    Az ország déli részén lévő Mikolajiv megyében 14-en kapták el a kanyarót, emellett viszont 58 betegnél hepatitis A vírus okozta fertőző májgyulladást diagnosztizáltak.    
    Kijevben a kanyaró terjedése ellenére az iskolákban egyelőre zavartalanul folytatódik a tanítás. A nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városban viszont karanténszünetet rendeltek el, az iskolák a hét végéig zárva lesznek. A városban az év eleje óta több mint harminc gyermek betegedett meg kanyaróban, a fele egyetlen nap alatt, múlt csütörtökön, emiatt döntött a városvezetés az iskolák bezárása mellett.
    A dél-ukrajnai Odesszában is meghosszabbították az iskolákban a tanítási szünetet. Az egészségügyi minisztérium megyei laboratóriuma által közölt legfrissebb adatok szerint (vérvétel alapján) csak decemberben 196-an betegedtek meg kanyaróban, köztük 120 gyermek. A múlt pénteken feljegyzett adatok alapján aznap 87 személyt ápoltak kórházban kanyaró okozta fertőzés miatt, köztük 58 gyermeket. A megyei vezetés a múlt héten még azt közölte, hogy az egész megyében a tavaly egész év alatt összesen 122 kanyarós megbetegedést jegyeztek fel. A központi laboratórium vérvételi adatai alapján viszont csak a megyeszékhelyen, Odesszában tavaly összesen 744 megbetegedett személynél mutatták ki a kanyaró vírusát.     A kanyarós megbetegedések száma Ukrajnában évek óta főként a déli megyékben magas. Az orvosok szerint a védőoltások elmulasztása a fő oka a magas lázzal, kiütésekkel jelentkező, több esetben súlyos, akár halálos szövődményeket is okozó, veszélyes betegség terjedésének. A dél-ukrajnai régióban csak tavaly a kanyaró elleni oltásra kijelölt életkorban csupán a gyermekek mintegy 90 százaléka kapta meg a védőoltást. Tavaly Odessza megyében öten haltak bele a betegségbe, köztük három gyermek, az idén eddig egy ötéves kisgyermek vesztette életét kanyarófertőzés következtében.

kks \ kgf \ kpl

MTI 2018. január 15., hétfő 18:27


Júniustól a tatabányai Szent Borbála Kórház telephelyeként működik a tatai Árpád-házi Szent Erzsébet Kórház és Rendelőintézet - erősítette meg a tatabányai kórház főigazgatója csütörtökön az MTI értesülését.

Lőke János elmondta: az összevonás után közös informatikai rendszert hoznak létre, a laborvizsgálatok eredményei és a röntgenfelvételek mindkét kórház dolgozói számára láthatóak lesznek, valamint a Tatabányán elkészülő korszerű konyhából szolgálják majd ki a másik intézmény igényeit is.
A főigazgató hozzátette, a tatai laborvizsgálatok, vérvételek szakmai hátterét korábban is Tatabánya biztosította, és a gyógyszertári ellátásban, valamint műszaki területen is élt az együttműködés, így a közös igazgatás mintegy formálissá teszi a korábban meglévő kapcsolatokat.
A változás a szakrendeléseket nem érinti, az aktív ellátást Tatabányán végzik, a rehabilitáció pedig továbbra is Tatán marad, az ottani kórház a nevét is megtartja - mondta Lőke János.
A tatabányai kórház látja el a térség mintegy 280 ezer lakosát. Az intézmény fekvőbetegosztályain 2016-ban 32 ezer embert gyógyítottak, a járóbeteg-ellátást 71 ezer ember vette igénybe. A 726 ágyas intézményben 160 orvos és 754 egészségügyi szakdolgozó gyógyít.
Két éve készült el az intézmény 5600 négyzetméteres új központi épülete egy 5,8 milliárd forintos beruházás részeként, majd a következő két évben sürgősségi ellátásra 1,2 milliárd, műszerfejlesztésre 1,2 milliárd forintot fordítottak.
A tatai Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórházban 2012-ben szűnt meg az aktív és krónikus belgyógyászati ellátás, azóta az intézmény rehabilitációs szakkórházként működik, 60 ágyas kardiológiai és 45 ágyas mozgásszervi rehabilitációs osztállyal. Két éve a kórház új szárnyaként egy 41 ezer embert ellátó új szakrendelőt adtak át, 900 millió forint ráfordításával.


A kutyákat halálos veszéllyel fenyegető és a gazdákat is megbetegíthető, egyre jobban terjedő szívférgességre (vérvétellel kimutatható) kívánják felhívni a figyelmet azt állatvédők...

szívférgesség vérvétellel kimutathatóA megbetegedés veszélye tavasszal és nyáron, a szúnyogszezon beköszöntével a legnagyobb, mivel a betegség kórokozóját a vérszívók csípéseikkel juttatják el egyik állatból a másikba - hangzott el a szívférgességről tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón. A gazdák felelősséggel tartoznak állataikért és ebbe az egészségükre való odafigyelés is beletartozik - emelte ki Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, aki azt is hangsúlyozta: az államtitkárság törekszik arra, hogy szakmai tapasztalataikkal segítséget nyújtsanak az állattartóknak és a témát felkaroló szakmai és civil szervezeteknek is.
Fekete Mónika állatorvos elmondta, hogy a szívféreg közvetlenül nem terjed sem állatról állatra, sem állatról emberre, ehhez mindig egy közvetítőre van szükség, mert a kórokozó fejlődésének egy része a közvetítőben, jelen esetben a szúnyogban zajlik, de végleges gazdái a kutyák, macskák, olykor a vadászgörények. Némely fejlődési állapotában a féreg emberben is megtalálható, de halálos veszélyt nem jelent.
Ezek hosszú életű férgek, a lárvák akár 2-2,5 évig is keringhetnek az érpályákban, a kifejlett férgek pedig akár 6-9 évig is élhetnek. Elsősorban az érpályában és a tüdőerekben fejlődnek, és később, a kifejlett alakjai kerülnek a szívbe - részletezte. A szúnyog egy már fertőzött állat megcsípésével juttatja el a kórokozót egy másik, egészséges állatba szintén csípés révén.
A tünetek között a szakember a szív- és keringési, valamint légzési elégtelenségeket sorolta, amelyek később az állat halálához vezethetnek. A megelőzés során az a fontos, hogy a kifejlett nőstényféregből minél kevesebb lárva kerüljön a véráramba, valamint, hogy a közvetítők ne érjék el a következő állatot - hangsúlyozta.
A lárvák vérvétellel, a kifejlett férgek tesztekkel kimutathatók, az állatokat pedig már hat hónapos koruktól kezdve érdemes évente szűrésre vinni. A betegség kezelése gyógyszerrel vagy műtéti úton történik.
Zsigó Róbert az általános állatvédelemmel kapcsolatos kormányzati intézkedésekről elmondta, hogy a 2017-es költségvetésben az állatvédelemre 40 millió forinttal több forrás áll rendelkezésre, mint a korábbi esztendőben. Harminc millió forint keretösszeget különítenek el arra a pályázatra, amelynek keretében civil szervezetek, valamint ebrendészeti telepek nevezhetnek korszerűsítésre és fejlesztésre, öt millió forint állhat rendelkezésre a Szabad a gazdi elnevezésű, a felelős állattartást népszerűsítő kampányra és szintén öt millió forint jut a 2013-ban elkezdett menhelyi ivartalanítási programra.
Az eseményen a Kutyabarát élménykalauz elnevezésű kiadványt is bemutatták, amely az állattartóknak nyújt segítséget a Balaton környéki állatbarát szállásokról, vendéglátó helyekről és programkínálatról.


Cukorbetegek világnapja - Tudatos életvezetéssel cukorbetegen is teljes élet élhető

Tudatos életvezetéssel cukorbetegen is teljes élet élhető, erre kívánja felhívni idei kampányában a figyelmet a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete.

Az egyesület szerint a legfontosabb az, hogy az egyébként igen súlyos szövődményekkel járó betegség minél előbb kiderüljön, és arra, hogy rossz diagnózis esetén is sokféle eszköz áll a beteg rendelkezésére, illetve hogyan védekezzünk a diabétesz romboló hatásaival szemben.
Az MTI-hez eljuttatott közlemény idézi Füzesi Brigittát, a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének elnökét, aki szerint a cukorbetegséggel lehet, de eleinte nem könnyű együtt élni, hiszen ez gyakran teljesen új életmód kialakítását jelenti, miközben az élet más területein változatlanul helyt kell állnia a betegnek.
Valamennyi érintettnek, beleértve a családtagokat is, sok segítségre és türelemre van szüksége a megfelelő ismeretek elsajátításához - tette hozzá.
Az egyesület hétvégi rendezvényének mottója: "Tartsa kézben diabéteszét!", és a program során az elhangzó előadásokon szó esik a valójában egészséges étkezést jelentő diétáról, de az érdeklődők megtudhatják a több százezer embert érintő inzulinrezisztencia helyes étrendjének feltételeit, a cukorbetegség és a lisztérzékenység kettős diétájának módszerét, a rendszeres mérések és vizsgálatok fontosságát. A Cukorbetegek Budapesti Egyesülete által szervezett diabétesz világnapi rendezvényen többek között ingyenes mérésekkel, szűrésekkel, vizsgálatokkal (vércukor, HbA1C, digitális EKG, neuropátia, koleszterin, vérnyomás, testzsír) ellenőrizheti valamennyi érdeklődő saját egészségi állapotát, amellyel kapcsolatban egyéni tanácsadással is szolgálnak a szakemberek.
Magyarországon jelenleg több mint hétszázezer diagnosztizált cukorbeteg él, és körülbelül félmillió azok száma, akik már cukorbetegek, de még nem tudnak róla, pedig egy egyszerű vérvétellel ez kimutatható. A becslések szerint tíz év múlva a 20-70 év közötti korosztályban már minden tizedik ember cukorbeteg lesz Magyarországon.
A cukorbetegek világnapját, november 14-ét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szervezésében tartják 1991 óta az inzulin felfedezője, Sir Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvos születésnapján. Az ENSZ által hivatalosan 2007-ben elismert világnapon a cukorbetegség rohamos terjedésére, a megelőzés lehetőségére és fontosságára hívják fel a figyelmet.


Egy csontritkulás elleni gyógyszer segíthet a mellrák megelőzésében

London, 2016. június 20., hétfő (MTI) - Ausztrál kutatók felfedezték, hogy egy csontritkulást kezelő gyógyszer ígéretes lehet a mellrák megelőzésében a BRCA1 génmutációt hordozó nők esetében.
A hibás BRCA1 génnel bíró nőknél magas az agresszív mellrák kialakulásának a kockázata. Jelenleg a génmutációt hordozó számos nő a mellszövetek és a petefészkek eltávolítása mellett dönt azért, hogy csökkentse a mell- és a petefészekrák kialakulásának kockázatát. Miután hajszálpontosan megállapították, hogy mely sejtek okozzák a mellrák kialakulását a hibás gént hordozó nőknél, az ausztráliai Walter és Eliza Hall Intézet laboratóriumának kutatói felismerték, hogy a csontritkulás elleni denoszumab hatóanyag képes lehet megelőzni a mellrák kifejlődését. A tanulmányt, amelyben az ausztrál kConFab és az amerikai Amgen biotechnológiai vállalat szakemberei is közreműködtek, a Nature Medicine folyóirat hétfőn megjelent számában tették közzé.
Az ausztrál kutatók a hibás BRCA1 gént hordozó nők mellszöveteinek mintáit felhasználva állapították meg, hogy mely sejtek okozzák a mellrák kifejlődését, és felismerték, hogy a rák előtti sejteket ugyanaz a fehérje táplálja, mint a csontritkulást okozó csontmegsemmisítő sejteket. A denoszumab hatóanyag, amely a csontritkulásban a csontfelszívódásért felelős oszteoklaszt sejtek aktiválódását gátolja, a mellráksejtekkel végzett laboratóriumi kísérletekben, majd később egereknél meggátolta a daganat kialakulását.

"Úgy véljük, hogy ez a stratégia késleltetheti vagy megelőzheti a mellrákot a BRCA1 hibás gént hordozó nőknél. Már megkezdődtek a klinikai próbák, hogy tovább vizsgáljuk felfedezésünket" - idézte Geoff Lindemant, a labor professzorát a phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál.
Ez nagyon fontos felfedezés lehet a BRCA1 hibás gént hordozó nők számára, akiknek kevés választásuk van a rák megelőzésére - tette hozzá. Jane Visvader professzor úgy vélte, hogy kutatócsoportjuk a rákkutatás Szent Gráljához vezető úton járhat.


 Vérlemezkéket gyártó őssejtet növesztettek laboratóriumban brit kutatók   

vérlemezkék-vörösvértestek, vérvételi eljárások-kutatásokA brit közegészségügyi szolgálat (NHS) és a Cambridge-i Egyetem tudósai felfedezték, hogyan állíthatják elő laboratóriumban a szervezet "vérlemezkegyárait". Ez a vérlemezkék, vagyis a trombociták új forrását jelenthetné, amire erős vérzéskor, többek között autóbaleseteknél lehet szükség - olvasható a Nature Communications tudományos lapban. Véradáskor a levett vért vörösvértestekre, plazmára és vérlemezkékre bontják, hogy a beteg azt kaphassa, ami a gyógyításához kell. A vérlemezkékre baleset, műtét, leukémiakezelés vagy vérképzési zavarok, például hemofília esetén van szükség. Teljesen a véradóktól függünk, ha trombocitákra van szükségünk" - mondta Cedric Ghevaert hematológus, akinek kutatócsoportja megakariocitákat, vagyis vérlemezkéket előállító csontvelői óriássejteket kísérelt meg laboratóriumban növeszteni. Kutatásuk azért jelent áttörést, mert felfedezték azokat a kémiai folyamatokat, amelyek a csontvelői őssejtek laboratóriumi növesztéséhez szükségesek.
"A következő nagy előrelépés az lesz, amikor minden megakariocita elegendő vérlemezkét állít elő" - magyarázta Ghevaert. A laboratóriumi őssejtek egyenként tíz vérlemezkét hoznak létre, míg a csontvelő őssejtjei akár kétezer trombocitát is gyártanak. A kutatók azt remélik, ha sikerül ugyanazokat a feltételeket megteremteni, mint a csontvelőben, akkor a sejtek hatékonyabbá válnak.


Amerikai rákkutató kapta az idei Debrecen-díjat

vérvétellel nyert sejtekbőlA daganatterápiás kutatások egyik legismertebb szakembere, az újfajta, személyre szabott daganatellenes immunterápia úttörője, Carl H. June amerikai professzor kapta idén a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elnevezésű kitüntetést - jelentette be a Debreceni Egyetem (DE) általános orvostudományi karának dékánja csütörtökön sajtótájékoztatón. Mátyus László emlékezetett rá, hogy a 2003-ban életre hívott Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért a molekuláris medicina területén nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elért tudósok munkáját ismeri el.
Carl H. June orvos-kutató a Pennsylvania Egyetem Abramson Rákkutató Központjában a transzlációs kutatások vezetője. Vizsgálatainak középpontjában a beteg saját, de genetikailag módosított, daganatspecifikus immunsejtjeivel ható terápia (adoptív sejtterápia) áll. Carl June kutatómunkája elismeréseként számos rangos szakmai díjat kapott, és tagjává választotta az Egyesült Államok tudományos akadémiája is.
Carl H. June professzor a sajtótájékoztatón módszeréről elmondta: a betegből vérvétel segítségével nyert immunsejteket (úgynevezett T-sejteket) egy mesterségesen konstruált felismerő receptorral (kiméra antigén receptor, angolul CAR) látják el, és visszajuttatják a betegbe. Az egyébként vírusokkal fertőzött sejtek elpusztítására szolgáló T-sejtek a CAR receptorok segítségével felismerik a daganatos sejteket, és megsemmisítik azokat.
Carl H. June vezetésével a CAR T-sejtek klinikai próbája rendkívüli sikereket ért el: végstádiumú leukémiában szenvedő daganatos gyermekeknél és felnőtteknél a betegség visszahúzódott, és lehetővé vált a teljes gyógyulás is.
A daganatellenes immunterápiát a neves Science magazin 2013-ban Az év áttörése (Breakthrough of the Year) címmel illette. June professzor kutatásai során - szintén genetikai módosításokkal - létre tudott hozni a HIV-fertőzésre rezisztens T-sejteket is, ami az AIDS gyógyítására is reményt ad.
Carl H. June professzor szerint az általa alkalmazott eljárást a klinikai próbákat követően az Amerikai Egyesült Államokban 2017-től, Európában 2018-tól vezethetik be a gyógyításban.
Fésüs László akadémikus a sajtótájékoztatón felidézte: a DE általános orvostudományi karának professzorai által odaítélt díj kitüntetettjei között az élettudomány olyan meghatározó alakjai szerepelnek, mint Craig Venter, akinek nevéhez a humán örökítőanyag (humángenom) megismerése fűződik, Ralph Steinman, aki a dendritikus sejtek felfedezéséért - a Debrecen-díjat követően - Nobel-díjat is kapott, vagy a tavalyi kitüntetett, Sir Stephen O'Rahilly, aki az elhízásért felelős genetikai mechanizmusokat tárta fel.
Carl H. June professzor a tízezer euróval járó Debrecen-díjat csütörtök délután az egyetem központi épületének aulájában rendezett tudományos ülésen vette át, ahol előadást tartott daganatterápiás kutatásairól.


N egyvenezer eurós támogatás a Piros Orr Bohócdoktoroknak

Budapest, 2015. augusztus 12., szerda (MTI) - Negyvenezer euróval támogatja a Piros Orr Bohócdoktorok munkáját az Európai Bizottság a Kreatív Európa 2014-2020 program keretein belül - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai adásában.

Greifenstein János, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány művészeti vezetője elmondta: az európai uniós pályázatot nemzetközi ernyőszervezetükkel együtt adták be. Az alapítvány tizenkét éve tagja a Red Noses Clowndoctors Internationalnek, amelynek több tagjával már korábban is kapcsolatban voltak. Az ernyőszervezetet célja a képzés egységesítése, ennek érdekében workshopokat, csereprogramokat szerveznek.
Elmondta, hogy Magyarországon jelenleg 26 bohócdoktor működik, rendszeres menetrend szerint dolgoznak, az orvostársadalom elismeri a munkájukat, jellemző, hogy hívják őket a kórházakba. A 19 éve működő alapítvány bohócdoktorai eddig 264 ezer gyereket látogattak meg, vidítottak fel.
Kárász Eszter bohócdoktor elmondta, hogy a gyerekek szüleivel és az orvosokkal, nővérekkel is együttműködnek. Az orvosok, nővérek gyakran bevonják őket a munkába, például egy vérvétel, laborvizsgálat esetén, zenéléssel, varázslással köthetik le a gyerek figyelmét.
A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány a nevetés erejével gyógyít. A bohócdoktorok játékokkal, zenével és művészetterápiás módszerekkel enyhítik a betegek szorongásait, fájdalmát, szomorúságát, hozzásegítve őket egészségük és jó kedélyük visszanyeréséhez.
Magyar Zsuzsa, az alapítvány munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy a művészeti pályázaton a magyar szervezet egy kétéves programra évi 20-20 ezer eurós támogatást nyert el, amelyet a bohócdoktorok művészeti továbbképzésére fordítanak.
Kiemelte: bohócdoktoraik folyamatos művészeti és pszichológiai képzést kapnak, és a projekt lehetőséget ad a nemzetközi együttműködésre. Munkatársaik magyar és nemzetközi workshopokon vesznek részt, lehetőség nyílik a tapasztalatcserére, az egymástól való tanulásra is.
Tájékoztatása szerint, jelenleg tizenegy kórházba, hat budapesti és öt vidéki intézménybe járnak az alapítvány bohócdoktorai. Munkájukat Magyarországon 19 éve kezdték, az I. számú Gyermekgyógyászati Klinikán voltak az első vizitek néhány bohócdoktorral, az elmúlt évek során pedig egyre több kórházba és vidékre is eljutottak. Ma már Törökbálintra, Pécsre, Győrbe, Miskolcra, Nyíregyházára is járnak, ezekbe a kórházakba heti rendszerességgel eljutnak.
Emellett a bohócdoktorok hasonló célokkal rendszeresen járnak idősotthonokba, és egy éve fogyatékkal élő gyermekekhez is ellátogatnak, a Zenekaraván elnevezésű programmal - tette hozzá.


Belgyógyászati tömb épülhet a Fejér megyei kórházban

Székesfehérvár, 2015. június 26., péntek (MTI) – A Modern városok program keretében a következő években 6-7 milliárd forintból belgyógyászati tömb épülhet a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban.

A témában tartott pénteki, székesfehérvári sajtótájékoztatón Vargha Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a miniszterelnök és a város polgármestere között megkötött megállapodás egyik legfontosabb pontja a kórház jövője volt.    
Elmondta, a Buda-Velencei-tó-Balaton tengelyen az intézmény stratégiailag kiemelkedő helyen van, jelentősége a vidék legnagyobb kórházaként megkerülhetetlen.
Emlékeztetett arra, hogy mintegy kilencmilliárd forintból nemrégiben készült el a diagnosztikai és műtőblokk.
Cser-Palkovics András polgármester hozzátette, hogy az intézmény 2010 előtt kimaradt a póluskórház programból, de a műtőblokkfejlesztés a kormány jóvoltából mégis megvalósulhatott. Jelezte, hogy a póluskórház program másik fontos eleme a belgyógyászati típusú tömb volt, annak megvalósítását a Modern városok program garantálja.
A városvezető fontos lépésnek nevezte még az intézmény életében a legutóbbi adósságkonszolidációt, amely 1,4 milliárd forintot jelentett.
Törő Gábor országgyűlési képviselő hangsúlyozta: az emberi erőforrás legalább annyira fontos az egészségügyben, mint az infrastruktúra fejlesztése. Úgy vélte, az orvosokat és a fiatal rezidenseket a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban kell tartani, ebben segíthet az oktatókórházi minősítés és a jövőbeni fejlesztés is.
Csernavölgyi István főigazgató a fejlesztést indokoltnak nevezte, mert annak megvalósulása esetén 24 órás komplex aktív ellátást tudnának biztosítani betegbarát módon, gazdaságosan és a dolgozók szempontjából is ideális módon.
A tervek szerint az új, négyszintes épülettömbben 260 betegágy lesz, alapterülete 11 ezer négyzetméter, és itt kap helyet a pulmonológia, az onkológia, a hematológia, a reumatológia, a bőrgyógyászat, a belgyógyászat, az infektológia és a vérvétel.
A főigazgató szerint az átadást követően a kórház egyetlen tömbben képes lesz a fekvőbeteg-, a járóbeteg- és a kúraszerű ellátás biztosítására. Megjegyezte, hogy a fejlesztés révén öt régi, korszerűtlen, a gyógyító tevékenységre korlátozottan alkalmas épületet kiválthatnak.


 

Franciaország-Németország-baleset
Franciaországi légikatasztrófa - A pilóták szigorúbb ellenőrzését sürgeti a német szakorvosok szövetsége

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:
    Berlin, 2015. április 7., kedd (MTI) - A Germanwings légitársaság franciaországi katasztrófájából okulva gyakrabban és alaposabban kell ellenőrizni a pilóták egészségi állapotát - sürgeti a német repülésegészségügyi szakorvosok szövetsége.

    A Die Welt című lap keddi összeállítása szerint a német repülésegészségügyi szakorvosi rendszer szinte teljes mértékben felügyelet nélkül működik. A szakorvosoknak ugyan háromévente meg kell újítaniuk engedélyüket, de ehhez csak egy 20 órás ismeretfrissítő tanfolyamon kell részt venniük és igazolniuk kell, hogy az utóbbi három évben elvégeztek évente legalább 10 repülésegészségügyi alkalmassági vizsgálatot. Ettől eltekintve viszont szinte teljes szabadságot élveznek munkájukban, a pilótákat pedig rendszerint csupán egy orvos vizsgálja meg, akinek döntéseit nem ellenőrzi senki.
    Maga a vizsgálat sem több egy viszonylag széles körű belgyógyászati és szemorvosi állapotfelmérésnél, amelyet vérkép és vizeletvizsgálat egészít ki. Rendszeres pszichológiai vizsgálatnak nem vetik alá a pilótákat.
    A márciusi katasztrófa után már a szakorvosok érdekképviselete szerint is változtatni kell a rendszeren. Egyebek között ki kell terjeszteni a laborvizsgálatokat, ellenőrizni kell, hogy a páciens fogyasztott-e kábítószert vagy pszichés problémák kezelésére szolgáló gyógyszert - mondta a Die Weltnek Hans-Werner Teichmüller, a szövetség elnöke.
    A lap összeállítása szerint az is gond, hogy a pilóták szabadon választhatnak foglalkozás-egészségügyi szakorvost. Így az évek során "egyfajta bizalmi viszony alakul ki", és előfordulhat, hogy az orvos nem figyel oda, kinek a vizelete kerül a mintaedénybe - mondta egy név nélkül nyilatkozó pilóta a Die Weltnek, kiemelve, hogy "a légi közlekedés egyáltalán nem annyira biztonságos, mint ahogy beállítják".


Hozzátette, hogy ismer több kollégát, akik alkohol-, vagy drogproblémával küzdenek, de ezt "nagyobb erőfeszítés nélkül el tudják tusolni" az orvosi felülvizsgálatokon.
    A Germanwings Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel március 24-én délelőtt zuhant le Franciaország déli részén, az Alpokban. A gép két fekete dobozának adatai alapján a másodpilóta bezárkózott a pilótafülkébe és szándékosan idézte elő a végzetes süllyedést. A másodpilótát korábban öngyilkossági hajlam miatt kezelték. Otthonában betegállományba helyezésről szóló, összetépett orvosi dokumentumokat találtak, és táblagépének vizsgálata alapján megállapították, hogy az öngyilkosság lehetséges módozatairól tájékozódott az interneten a katasztrófa előtti napokban, és legalább egyszer a pilótafülkék ajtajára vonatkozó kifejezésekre is rákeresett.

 


 

A Richter Gedeon Nyrt. és az Amerikai Forest Laboratories Inc. pénteken közös közleményben jelentette be, hogy pozitív előzetes eredményt hozott a fejlesztés alatt álló antipszichotikus vegyület, a cariprazine hatásosságát és biztonságosságát értékelő vizsgálat.

Budapest, 2014. március 21., péntek (MTI)

    A vegyület, amelyet az antidepresszáns kezelésre nem kielégítő választ adó felnőtt betegeknél kiegészítő kezelésre szánnak, a placebóhoz viszonyítva statisztikailag szignifikáns javulást hozott a kezelésben részesített csoportnál.
    Biztatóak a vizsgálat pozitív eredményei - idézte a közlemény Szombathelyi Zsoltot, a Richter kutatási igazgatóját, aki megerősítette a cég elkötelezettségét a cariprazine fejlesztésének folytatása mellett.
    Beke Zsuzsa, a vállalat kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a vizsgálatot olyan betegeknél végezték, akiknél nem voltak hatásosak az egyéb antidepresszáns szerek. Még egy pozitív eredményre van szükség a hatásosság bizonyítására, ez a vizsgálat folyamatban van, eredmény 2015 közepére várható.
    A cariprazine nevű antipszichotikumot skizofréniában és bipoláris mániában szenvedő felnőttek kezelésére fejleszti közösen a Richter és az amerikai Forest Laboratories.
    Beke Zsuzsa elmondta, hogy a második negyedévben folytatnak további megbeszéléseket az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalával (FDA) az ügyben.

 


 

Rekordszámú HIV-fertőzött volt tavaly Csehországban

Prága, 2014. február 3., hétfő (MTI) - Rekordszámú HIV-fertőzöttet vettek tavaly nyilvántartásba Csehországban.

    "A vizsgálatok tavaly 235 személy - 211 férfi és 24 nő - esetében mutattak ki HIV-fertőzést, ami 1985-től, amióta a statisztikákat vezetik, a legmagasabb szám. Az AIDS-betegek közül tavaly kilencen haltak meg HIV-fertőzés következtében, hatan más okokból" - közölte Vratislav Nemecek, a HIV/AIDS cseh nemzeti egészségügyi laboratórium vezetője hétfőn Prágában.
    Nemecek szerint a HIV-fertőzések száma 2002 óta folyamatosan emelkedik, s ez elsősorban a férfi-férfi szexuális kapcsolatok következménye. "A melegekre tavaly a HIV-fertőzések 76,6 százaléka esett" - mutatott rá Nemecek.
    1985 és 2013 között Csehországban összesen 2122 HIV-fertőzést vettek nyilvántartásba, köztük 1764 férfi és 358 nő volt. Az AIDS-betegséget 399 személy kapta meg, közülük 199-en belehaltak. További 85 fertőzött más okokból halt meg.
    Bár világviszonylatban Csehországban alacsonynak mondható a HIV-fertőzések száma, az orvosok szerint az esetek gyors növekedése aggodalomra ad okot. Általános szakértői vélemény, hogy a növekedés oka az erotikus szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások számának gyors növekedése, illetve az, hogy az évek elteltével a csehek óvatossága a szexuális életben nagyon visszaesett.

Prága, (MTI) - Rekordszámú HIV-fertőzöttet vettek tavaly nyilvántartásba Csehországban.


Pikkelysömör-gyógyszer segíthet az 1-es típusú cukorbetegekenvércukorszint, cukorbetegség, inzulin, vizsgálatok, sorbanállás nélkül

    Bíztató eredményeket mutatott amerikai kutatók szerint az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében egy olyan hatóanyag, amelyet eredetileg a pikkelysömör gyógyítására fejlesztettek ki.

    Amerikai betegek egy kis csoportjával végzett vizsgálat arra utal, hogy az alefacept nevű hatóanyag segíti a szervezet inzulintermelését, amely az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára létkérdés.
    A kutatók szerint ez a szer jobb, mint más kezelések, mivel óvja a szervezet immunrendszerét, ám további kutatások szükségesek - tudósított a BBC hírszolgálata a The Lancet Diabetes & Endocrinology című szaklapban megjelent tanulmányról.
    Az Amevive néven forgalmazott szert a pikkelysömör nevű bőrbetegség kezelésére használták az Egyesült Államokban, mielőtt gyártója 2011-ben visszavonta. Az európai gyógyszerpiacon nem került forgalomba.
    A pikkelysömör az 1-es típusú cukorbetegséghez hasonlóan autoimmun kórkép, a betegség során az immunrendszer a szervezet saját egészséges bőrsejtjeire támad. Az 1-es típusú cukorbetegség úgy alakul ki, hogy elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint előállító sejtjei. A kór elsősorban a gyermekeket és a fiatalokat sújtja, és a páciensek az összes cukorbeteg tíz százalékát teszik ki. A kutatók azt gyanítják, a betegség gyakran lép fel valamilyen kiváltó ok, például vírusfertőzés nyomán.
    A szer klinikai tesztjei során azt fedezték fel, hogy a hatóanyag a T-limfociták egy bizonyos fajtáját veszi célba, azt, amely az 1-es típusú cukorbetegség esetén érintett a szervezet inzulintermelő sejtjeinek az elpusztításában is.    
    Az Indiana Egyetem kutatói tehát vizsgálni kezdték, hogy a frissen diagnosztizált betegek esetében hatásos-e a pikkelysömör gyógyszere a diabétesz ellen.
    A jelenleg is folyó kutatás során 33 páciens kapott 12 héten keresztül hetente alefacept-injekciót. Ezt 12 hét szünet, majd újabb 12 hetes kúra követte. Egy 16 páciensből álló csoport eközben ugyanilyen menetrend szerint hatóanyag nélküli (placebo) injekciót kapott.
    Két órával étkezés után a két csoport inzulintermelésében nem mutatkozott különbség, ám négy óra elteltével a kutatók "lényeges eltéréseket" észleltek. Ekkor a gyógyszeres kezelésben részesülő csoport szinten tartotta az inzulint, míg a placebós csoportnál csökkent a hormon mennyisége. Inzulin hiányában a szervezet nem képes szabályozni a vércukrot.
    Egy év elteltével a gyógyszerrel kezelt csoportnál nem tapasztalták, hogy az inzulinfelhasználás jelentősen emelkedett volna, miközben a placebós csoportnál nőtt. Az első csoportban ritkábban fordultak elő a hipoglikémia, vagyis a vércukorszint jelentős csökkenése, amely gyakori az 1-es típusú cukorbetegeknél.
    A kutatás vezetője, Mark Rigby szerint a vizsgálat első 12 hónapja "biztató eredményeket" hozott. "Ugyan a kitűzött célt nem értük el, a két csoport eredményei azonban számos fontos szempontból jelentősen eltértek, ez pedig arra utal, hogy az alefacept az 1-es típusú cukorbetegség diagnózisa után egy éven át fenntarthatja az inzulintermelő sejtek működését. A gyógyszer stabilizálhatja a beteg állapotát, megelőzheti a rosszabbodást, ám nem valószínű, hogy a gyógyulást is meghozza" - magyarázta a kutató. Hozzátette, hogy a teszteket folytatják, és újabb fél, illetve egy év elteltével ismét elvégzik a méréseket.


Indianapolis, 2013. szeptember 23., hétfő (MTI) -

TERHELÉSES VÉRCUKORSZINT VIZSGÁLAT 


 Áfonyával csökkenthető a cukorbetegség kockázata


    London, 2013. augusztus 30., péntek (MTI) - Több gyümölcs, különösen áfonya, alma és szőlő fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ám a gyümölcslének nincs ilyen hatása - állapította meg egy friss nemzetközi kutatás.

    A kutatók több mint 187 ezer amerikai étrendjét vizsgálták meg - tudósított a BBC a British Medical Journalban frissen megjelent tanulmányról. Három különböző, nagy létszámú vizsgálat során ápolóktól és egészségügyi dolgozóktól felvett adatokat elemeztek brit, amerikai és szingapúri kutatók, hogy megnézzék, van-e kapcsolat a gyümölcsevés és a 2-es típusú cukorbetegség között.
    Ennél a betegségnél, amelyet inzulinrezisztenciának is neveznek, a szervezet sejtjei nem reagálnak megfelelően a hasnyálmirigy termelte inzulin hormonra, mely a vércukor szintjét szabályozza. Az is okozhatja, hogy a hasnyálmirigy nem bocsát ki megfelelő mennyiségű inzulint, ezért a vérben rendellenesen megnő a cukormennyisége.
    A kutatás résztvevőinek 6,5 százalékánál, vagyis a 187 382 személyből 12 198-nál alakult ki 2-es típusú cukorbetegség. A vizsgálat kérdőíves kikérdezésen alapult, melyben a résztvevők négyévente beszámoltak arról, átlagosan milyen gyakran fogyasztottak az egyes gyümölcsökből egy-egy adagot. Rákérdeztek a szőlőre (mazsolára),az őszibarackra, a szilvára, a sárgabarackra, a banánra, a dinnyére, az almára, a körtére, a narancsra, a grépfrutra, az eperre és az áfonyára.
    Azt az eredményt kapták, hogy heti három adag áfonya, szőlő vagy mazsola, alma és körte jelentősen csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Ugyan ez minden gyümölcsről elmondható, az utóbbiak azonban különösen hatékonynak bizonyultak.
    A kutatók szerint a kedvező hatás az antociánok vagy flavíliumok, egy, a gyümölcsökben is előforduló, vízoldékony színvegyület magas szintjének tulajdonítható. Az antociánokról kimutatták, hogy egereknél segíti a vércukor felvételét. Ugyanezt a hatást kiváltó, természetes polifenolokat is tartalmaznak ezek a gyümölcsök. "A rostok, antioxidánsok, fitokemikáliák, vagyis növényekben előforduló, természetes vegyületek együttes hatása csökkenti a kockázatot" - olvasható a tanulmányban.
    Amikor azonban a gyümölcslevek fogyasztását vizsgálták, azt találták, a 2-es típusú cukorbetegség kockázata némileg emelkedett. Úgy becsülték, ha a heti gyümölcslé-adagot teljes gyümölcsök evésével helyettesítenék, jótékonyan hatna az egészségre.
    vérvételek, laborvizsgálatok, vizeletvizsgálat, sportorvos, vizeletHa például áfonyára cserélnék a dzsúszt, a cukorbetegség esélye 33 százalékkal esne, ha szőlővel és mazsolával, akkor 19 százalékkal, ha almával és körtével, akkor 13 százalékkal. Ha bármilyen teljes gyümölcsöt, akár narancsot, őszibarackot, szilvát vagy kajszit fogyasztana az ember gyümölcslé helyett, az 7 százalékos kockázatcsökkenéssel járna.
    Qi Sun, a tanulmány szerzője, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának kutatója szerint a gyümölcslevekben kevesebb jótékony hatású összetevő található, mint a teljes gyümölcsben. Ezen felül a folyadékot gyorsabban emészti a szervezet, így az italok cukortartalma sebesebben emeli a vércukor és az szintjét.
    "A cukorbaj veszélyének távol tartása céljából érdemes csökkenteni a gyümölcslevek fogyasztását, és helyette több gyümölcsöt enni" - hangsúlyozta Sun.
    A brit Diabétesz Intézet vezető kutatója, Matthew Hobbs szerint a tanulmány eredményeit körültekintéssel kell kezelni, hiszen például a kérdőívre írt válaszok nem teljesen megbízhatóak, az ember bizonyos elfogyasztott ételekre jobban emlékszik, mint másokra.
    Kamlesh Kunti, a Leicesteri Egyetem diabéteszkutatója szerint a tanulmány bizonyította, hogy bármilyen gyümölcs fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kockázatát. "A hivatalos ajánlás napi öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolja" - fűzte hozzá Kunti.
 (http://www.bbc.co.uk/news/health-23880701)

MTI 2013. augusztus 30., péntek 13:32


Jakab Zsuzsanna: többet kell befektetni az egészségmegőrzésbe

Az eddigieknél sokkal többet kell befektetni az egészségmegőrzésbe, mert ezt a területet nagyon elhanyagoltuk - mondta Brüsszelben az európai egészségügy helyzetéről rendezett szakmai tanácskozáson Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója.

   A litván EU-elnökség és az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) által közösen szervezett konferencián Jakab Zsuzsanna népegészségügyi megközelítésben, míg egy másik előadó, Yves Leterme volt belga miniszterelnök, az OECD főigazgató-helyettese közgazdasági megközelítésben foglalkozott az egészségpolitika időszerű kérdéseivel, és - mint azt a magyar szakember utóbb az MTI-nek nyilatkozva megállapította - ugyanazokra a következtetésekre jutottak.
    Előadásában Jakab Zsuzsanna a 2020-ig kitekintő európai egészségstratégiáról, annak most zajló megvalósításáról szólva kiemelte: az utóbbi években nagyon sokat foglalkoztak az egészségügyi ellátórendszerekkel és azok továbbfejlesztésével.
    "Ezt értelemszerűen folytatnunk kell, de nagyon elhanyagoltuk a népegészségügyi kérdéseket, a prevenciót, az egészségmegőrzést" - jelentette ki. Különösen égető teendőnek nevezte, hogy foglalkozzanak a szociális kérdésekkel, az egészségi állapot javításának "szociális determinánsaival" is. Magyarázatként kifejtette: az egészségi állapotot befolyásoló viselkedési szokásokat, így a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a testmozgást vagy annak hiányát, az étkezési szokásokat szociális tényezők befolyásolják.
    "Egy lépéssel tehát lejjebb kell mennünk, és a szociális környezetet is meg kell vizsgálnunk" - mondta.
    A WHO regionális igazgatója beszámolt arról, hogy ajánlásokat dolgoztak ki az európai országok számára, miként mozdítsák elő a lakosság egészségi állapotának javítását. Mint az előadásokat követő szakmai vitában megjegyezte, a WHO egyfelől arra törekszik, hogy a civil társadalom szerveződései körében partnert találjon a hosszabb távú egészségpolitikai célkitűzésekhez, másfelől viszont gyakran változó mindenkori kormányokkal kell dűlőre jutnia az egészségpolitika finanszírozásának aktuális kérdéseiben.

Kárpáti János, az MTI tudósítója,
Brüsszel, 2013. szeptember 4., szerda (MTI)

 


A madárinfluenza egy új törzsét mutatták ki kínai szárnyasokban

A madárinfluenza H7N7-es, a március óta riadalmat okozó H7N9-nél is veszélyesebb törzsét mutatták ki hongkongi kutatók kínai szárnyasokban - adja hírül a South China Morning Post hongkongi napilap.

    A vírusra a hongkongi egyetem kutatói lettek figyelmesek kelet- és dél-kínai baromfipiacokról begyűjtött minták vizsgálatakor: a 150 mintából 36 esetben találtak belőle. A madárinfluenza H7N7-es törzse azért is veszélyes, mert a laboratóriumi kísérletek szerint nagy valószínűséggel az emberekre is átterjed a szárnyasokról.
    Az állatokon elvégzett kísérletek azt mutatják, hogy a H7N7 a H7N9-nél is súlyosabb fertőzést okozhat - fogalmazott Kuan Ji, a kutatás egyik résztvevője. Kuan azt is hozzátette, hogy ha a vírust hagyják a csirkék közt szabadon keringeni, emberi megbetegedésekre is biztosan számítani lehet majd. A H7-es törzs szárnyasokban való megléte magas fertőzési rátával járó fajták kifejlődéséhez és újabb szórványos emberi megbetegedésekhez vezethet - fogalmaztak a kutatók az amerikai Nature magazinnak.
    A szárnyasok közt gyorsan terjedő H7N7-es vírust 2003-ban Hollandiában emberekben is kimutatták. A vírus akkor nyolcvan embert betegített meg enyhébben, egy halálos áldozat is volt.
    Kínában március elején jelent meg a H7-es törzs egy másik, N9-es változata, amely a legutóbbi hivatalos adatok szerint összesen 134 megbetegedést okozott, és 45 halálos áldozattal járt. A meleg beköszöntével a vírus terjedése alábbhagyott, ám a héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei a vírus visszatérésének veszélyeire figyelmeztettek. A hongkongi egyetem kutatói a korábbi vizsgálatokat megerősítve azt is kimutatták, hogy a H7N9 vadszárnyasok által érkezett Kína területére, ahol háztáji kacsákkal való keveredés után terjedt tovább.

Szerencsi Ágnes, az MTI tudósítója
Sanghaj, 2013. augusztus 22., csütörtök (MTI)


 

Új termékek egészségtudatos fogyasztóknak a húsipari kutatótól

 Elsősorban a kis és közepes élelmiszer-feldolgozóknak dolgoztak ki az egészséges táplálkozást szolgáló élelmiszerrecepteket az Országos Húsipari Kutatóintézetben - mondta a közhasznú nonprofit kft.-ként működő intézmény ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

    Mátyus Imre elmondta, hogy az intézet tudósai összesen 12 féle újdonságot fejlesztettek ki. Közöttük csökkentett sótartalmú felvágottakat, sonka és kolbász receptjét, afrikai harcsából előállítható felvágottat és többféle vega felvágott előállításának technológiáját, amelyben a húst szójával, borsóval és más növényi alapanyagokkal helyettesítik, ízben mégsem különbözik a zsíros húsból készített változatoktól.
 Étkezés vérvétel előtt? Mit ehetek vérvétel előtt? Ihatok vérvétel előtt? Dohányzás?   Az intézet laboratóriumában kidolgozták a Csajági sonka márkanevű termék új technológiáját is, amely szerint a hagyományos, egy hónapos érlelési időt egy hétre csökkentik és ezalatt a pác-só felhasználása is elhagyható.
    A váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Iskola tangazdaságával együttműködve pedig hamarosan Omega 3 telítetlen zsírsavval dúsított tejet állítanak elő. A tehenek takarmányába ugyanis ezen esszenciális zsírsavban gazdag lenmagot kevernek, így a tejjel több vérnyomást csökkentő, az érelmeszesedést gátló, az agyműködést serkentő táplálékhoz juthatnak a tejivók - tette hozzá.
    A kutatóintézet a húsok, a többi között a sertéshús jó minőségének biztosítására olyan normatívát is kidolgozott, amely 20-25 ellenőrző pont beiktatásával a szántóföldtől a takarmánykeverőn, a vágóhídon, a bolti hűtőpulton át a terített asztalig nyomon követi a termék útját. Ez a szigorú kontroll azért fontos, mert a jelenlegi gyakorlat szerint a multi élelmiszerláncokon keresztül külföldről nagy tételekben érkezik olcsó, de gyakran ellenőrizetlen, kétes minőségű fagyasztott húsárú. "E dömpinggel szemben az ellenőrzött, garantáltan jó minőségű hazai termékkel lehet versenyre kelni, az állandó jó minőség a külpiacon is kelendő"- szögezte le az ügyvezető igazgató.
    Az intézet az egyenletesen jó minőségű hústermékek biztosítására kidolgozta a mészáros-mester képzés követelményrendszerét is.
    Ez azért fontos, mert az állati termékekre berendezkedett, hozzávetően 1200 hazai kis- és közepes méretű vágóhíd, feldolgozó üzem egy részében hiányzik az olyan felkészült mester, aki a bonyolult feldolgozási technológia minden elemét jól ismeri.
    A kormány által tavaly indított sertésprogram a jelenlegi 3 milliós állatállomány megkétszerezését tűzte ki feladatul, ennek sikeres végrehajtásához több feldolgozóra és így több szakemberre van szükség. Az intézet, szakiskolákkal és az agrárkamarával közösen részt vállal a szakember utánpótlásban is - hívta fel a figyelmet Mátyus Imre.

Budapest, 2013. augusztus 25., vasárnap (MTI)


 A terhességek természetes hossza akár öthetes eltérést is mutathat

    Washington, 2013. augusztus 7., szerda (MTI) - Először mérték meg a fogamzástól a szülésig tartó időszak pontos hosszát amerikai tudósok, és azt az eredményt kapták, hogy akár 37 nap eltérés is lehet a terhességeknél.

    125 nő várandósságát vizsgálták, a fogamzás pontos idejének kiderítésével állapították meg terhességük természetes hosszát - idézte a BBC hírszolgálata a Human Reproduction című szaklapban megjelent tanulmányt.
    A szülés időpontját általában egyszerű képlettel számítják ki, mely az utolsó menstruáció első napjához ad 280 napot. Ezt ultrahangos vizsgálattal lehet később pontosítani. Azonban az így kapott napon csak a gyermekek négy százaléka jön a világra, és előtte vagy utána tíz nappal is csak az újszülöttek 70 százaléka érkezik.
    Az amerikai Országos Környezet-egészségügyi Intézet kutatócsoportja természetes fogamzásra készülő nők napi vizeletmintájának hormonszintjét vizsgálta, hogy megállapítsa, mikor történt a tüszőrepedés (ovuláció),és mikor ágyazódott be a megtermékenyített petesejt. Azt az eredményt kapták, hogy a terhesség átlagos hossza 268 nap, alig több 38 hétnél.
    Miután hat koraszülést figyelmen kívül hagytak, azt találták, hogy a várandósságok között 37 napos eltérés is lehet.
    A kutatócsoport egyik tagja, Anne Marie Jukic elmondta, kicsit meglepték a szakembereket az adatok, mert bár tudták, hogy a terhességek különböző ideig tartanak, az eltérések egy részét a várandósság pontatlan kormeghatározásának tulajdonították.
    "A mi méréseink kiküszöbölték ezt a hibaforrást, és még így is öthetes maradt a legnagyobb eltérés. Lenyűgöző!" - kommentálta a kutató.
    A tanulmány azt is megállapította, hogy a lassabban beágyazódó embriók számára hosszabb volt a beágyazódástól a szülésig tartó idő is. Minél idősebb volt a kismama, annál nagyobb eséllyel lett hosszabb a terhessége, és összefüggést találtak az anya születési súlya és várandóssága időtartama között is.
    A kutatás szerint a korábbi és a későbbi terhességek időtartama összefüggött, ugyanannak a kismamának hasonló hosszúak a terhességei.
    "A legtöbb, amit most elmondhatunk, hogy szélesebb a variációk skálája, mint gondoltuk, és az orvosi gyakorlatban is érdemes lenne figyelembe venni ezt, amikor a szülés körüli beavatkozásokról döntenek" - fűzte hozzá Jukic.
http://www.bbc.co.uk/news/health-23594668
Washington, 2013. augusztus 7., szerda (MTI)


HdCenterCukorbeteg-dieta
Dieta-fogyokuraKismama diétaHatékony fogyókúra

Vérvételi labor elérhetősége, hova menjek vérvételre?

WYW kereső    http://www.linkweb.hu/LinkBankskocz.com - Największy Katalog Stron www

Katalog stron

Cookie

Oldalunk cookie-kat használ, a felhasználói élmény folyamatos fejlesztése érdekében.